top of page

Psychologie hubnutí

Za neochotou začít hubnout často stojí strach ze selhání.


Jedna z mých klientek udělala pokrok ve zvládání úzkostí a nekontrolovaných výbuchů emocí. Pomalu začala budovat svou sebejistotu v komunikačních situacích, ať už v rodině nebo v zaměstnání. Má výraznou nadváhu a mě bylo jasné, že dříve nebo později budeme muset zamířit na tuto oblast. Využil jsem na jednom sezení příležitosti a téma otevřel. Její odpověď mě vedla k následujícímu textu a inspirovala mě k dalším článkům na toto téma. Řekla mi, „Hubnutí je velká věc a já se bojím, že kdybych selhala, byl by se mnou konec.“

Psychické důvody obezity jsou poměrně dobře zmapované:

  1. Nevědomé automatické jedení – nejrůznější „uzobávání“ a pojídání dobrot u jiných aktivit odvádějících pozornost.

  2. Impulsivní nekontrolované jedení ve spěchu – často je spojené s vysokým pracovním vytížením a dynamickým chaotickým stylem práce.

  3. Emoční jedení – jídlo funguje jako prostředek ke zklidnění emocí (úzkost, vztek, smutek) nebo se jídlem odměňujeme a děláme si „pohodu“.

  4. Chybné návyky a neochota ke změně – chybné návyky z rodiny nebo sociálního okolí jsou obhajovány jako správné „Pořádný jídlo je kus masa s omáčkou a knedlíkem!“

Logicky se zdá, že pokud se podaří přejít k vědomému jedení a úpravě jídelníčku je vy

hráno a váha může jít přirozeně dolů. Bohužel to platí jen u prvního důvodu, tedy u nevědomého uzobávání. Zbývající důvody vyžadují mnohem větší psychologickou práci. Je totiž potřeba nejprve zpracovat psychickou stránku věci, než se pustíme do samotného jídelníčku.

Tím se dostáváme k výroku mé klientky. V jejím případě jde o kombinaci emočního a impulsivního jedení. Co je tedy mým úkolem, než se ona sama pustí do úpravy jídelníčku a návyků?

  • Za prvé musíme společně natolik posílit její sebevědomí, aby ustála případné neúspěchy na své cestě ke zdraví.

Strach ze selhání (často už i dřívější zkušenost neúspěšného hubnutí) může být součástí mnoha příběhů boje s nadváhou. Přitom pokud jde o emoční jedení nebude fungovat jednoduché rozhodnutí a pevná vůle.

  • Za druhé musíme popracovat na jejím životním stylu, a přijít na to, proč je tak důležité mít extrémní pracovní nasazení.

Hektický a chaotický způsob práce a života může mít vícero důvodů, od přehnané snahy uspět až po workoholismus. Teprve jeho uspořádání umožní vytvořit podmínky pro úspěšnou změnu stravování.


U mnoha klientů by při snaze o změnu měla být prvním krokem psychologická práce. Psychologická příprava vám pomůže odstranit překážky pro úspěšný přechod na zdravý životní styl.



32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page