top of page

Návštěva psychologa

Stále platí, že mnoho lidí se stydí jít k psychologovi. Mají pocit, že své problémy musí zvládnout sami. Mnohokrát se mi stalo, že klient hned v úvodu prvního sezení řekne, že neví jestli mu můžu vůbec pomoci a pochybuje, že měl přijít. Díky seriálům a filmům mají klienti různé představy. Tak si pojďme představit, jak to vlastně probíhá.


První sezení (ležení)

Na prvním setkání jde především o tři věci - popsat problémy, získat rámcovou představu, odsouhlasit si spolupráci. Psycholog/terapeut se vás bude ptát a bude hodně naslouchat. Otázky půjdou jak směrem k potížím, tak k širšímu kontextu. Snahou je získat, co nejpřesnější představu vašich problémů. Zároveň bude terapeut chtít získat představu, kdo před ním sedí (u psychoanalytiků - leží). Bude se obvykle ptát na věk, zkušenosti, rodinné zázemí a práci. První sezení často končí otázkou, jestli vám způsob práce vyhovuje. To není formalita.


Náhled a vysvětlení

Prvním velkým přínosem spolupráce psychologem je porozumění svým potížím. Zkušený odborník nejen, že rozezná, co se děje, ale hlavně to dokáže srozumitelně vysvětlit. Už to většinou přináší velkou úlevu. Místo kamarádských (jistě dobře míněných) vysvětlení typu: "Prostě si to moc bereš." nebo "To máš z těch svých diet." Vám pomůže pochopit, co se s vámi skutečně děje. Dokáže vám říct, zda jde o úzkostnou poruchu nebo třeba syndrom vyhoření. A také vám dokáže nastínit, jak se vyléčíte.


Techniky zvládání obtíží

Součástí práce psychologa je vybavit klienta dovednostmi, jak zvládat obtížné situace. Jak si poradit s úzkostí. Jak reagovat na nepříjemné chování druhých. Nebo třeba jak překonat odkládání úkolů a začít na sobě pracovat. Zároveň mu pomáhá změnit způsob myšlení, který může být příčinou potíží. Nejblíže této části práce psychologa je kognitivně-behaviorální terapie.


Příčiny v podvědomí

Často je při hledání příčin psychické poruchy nutné vydat se do minulosti. Zážitky během vývoje ,a to už od dětství, mohou být příčinou potíží dospělého člověka. Proto se s vámi někdy psycholog bude rozebírat vaše vzpomínky. Když se vám podaří objevit nějakou traumatickou zkušenost psycholog ji s vámi "zpracuje". Ta se pak uloží d podvědomí novým způsobem a přestane působit negativně na psychiku. Obvykle s tím zabývají takzvané psychodynamické terapie.


Nastavení mysli

Psychické potíže mohou občas odrážet naše nastavení vůči sobě a světu okolo. Nízké sebevědomí, negativní nastavení vůči druhým, ztráta smyslu, pocit, že mě život "semlel". Takové nastavení může vést například k depresi nebo izolaci. Psycholog vám v takovém případě pomáhá najít cestu k jinému přístupu. Jde o možnost seberealizace a nalezení hodnot. Tento přístup nazýváme humanistickou psychologii a patří sem například existenciální terapie.


Pokud to shrneme psycholog vám bude pomáhat:

  • porozumět svým potížím

  • naučit se techniky, jak je zvládat

  • najít příčiny potíží

  • pozitivně měnit přístup k sobě a k okolí.

Mgr. Tomáš Vašák

psycholog.vasak@seznam.cz



268 zobrazení0 komentářů
bottom of page